Jõulutoidud kogu maailmas – teine osa

Põhiroogadeks on ahjus küpsetatud lõuna- või õhtusöögid singi, kalkuni, röstitud köögiviljade, kastme ja kartuli ning seejärel magusate pirukate ja jõulupudingiga. Nagu paljudes teistes riikides, ei ole ka Mehhikos jõulud ühepäevane sündmus, vaid kuu pikkune "fiesta". Garneeringuks on viilutatud salatilehed, kapsas, pune, avokaado ja laim. Muud traditsioonilised road on erinevate täidistega Poola pelmeenid, punane borš, seene- või kalasupp, hapukapsas seente või hernestega, kuivatatud puuviljadest kompott ja "kutia" - magustoit, mis on eriti populaarne Ida-Poolas. Jõuluhommikut alustavad hollandlased "kerststol'iga" - hommikusöögiga, mis koosneb pähklite, kuivatatud puuviljadega ja mandlipastaga täidetud rosinaleivast. Ja tõesti sisaldab see ka jõulupärast "tapas't", mis on küll sarnane tavalisele aastaringselt pakutavale valikule, kuid sisaldab jõulude ajal enamasti kala ja mereande. Liha serveeritakse koos erinevate riisi-, jamsi- ja plantaaniroogade ning valiku köögiviljasuppidega. Jõulutoidud kogu maailmas – teine osa. Pakutakse vaid kala - tavaliselt heeringat, karpkala või haugi. Nii nagu Rumeenias, sisaldab jõululaupäev ka Venemaal paastumist. Jõululaupäeval süüakse liha, näiteks seapraadi ja hane ning pelmeene; sellele lisanduvad veel puuviljapirukad, piparkoogid ja "pryaniki" - meega küpsised. Teiste jõuluroogade hulk kuulub näiteks "sarmale" - tomatikastmes keedetud kapsarullid sea- ja veiseliha ning riisiga, mida pakutakse polentaga. Röstitud Adobada seajalg on teine populaarne traditsiooniline eine. detsembri päeval ja söövad oma peamise eine, mida tuntakse nime "kūčios" all, õhtul. Uus-Meremaa Sarnaselt Austraaliale meenutavad Uus-Meremaa jõulukombed Ühendkuningriigi kommetega. Jõuludega seostuvad ka paljud koogid, mis kõik sisaldavad mandleid ja martsipani. Jõuludega kokku langemise tõttu otsustasime, et tõstame esile traditsioonilisi jõulusööke, mida süüakse igas riigis, kus me praegu tegutseme. Iga Nigeeria jõulupeo põhiroogadeks on nii "jollof" riis kui ka praetud riis. "Bacalao a la Vizcaina" on kuivatatud ja soolatud tursast hautis, mida lisaks jõuludele valmistatakse igal erilisel Mehhiko tähtpäeval aastaringselt. Ent nüüd naudivad paljud pered rohkem gurmee poole kalduvat toitu nimega "gourmetten", millel on palju ühist Hollandi endise koloonia Indoneesiaga. Igale külastajale antakse siis väike pann ja õhtusöögikomplekt oma toidu, mida süüakse väikeste tükkidena, küpsetamiseks ja maitsestamiseks.

Teine traditsiooniline toit, mida jõululauas pakutakse, on vinnutatud sink, mida teatakse nimega "jamón". Eelmisel nädalal postitasime esimese osa, mille leiate siit. Jõuluõhtusöök algab krevetikokteiliga eelroaks, millele järgneb kas rostbiif, part, küülik või röstitud või glasuuritud sink serveerituna köögiviljade, kartuli ja salatitega. "Gourmetten" on nagu soolane fondüü ja selleks valmistab võõrustaja ette hakitud köögiviljad ja valiku liha, kala ja krevette koos valiku kastete ja salatitega. Kõik need on Suurbritannias olulised jõuluroad. Traditsiooniline Hispaania jõuluõhtusöök serveeritakse hilja jõululaupäeva õhtul ja see sisaldab mitut käiku. Kui jõululaupäeva päev kuulub paastumisele, koosneb õhtune jõululaud koguni kaheteistkümnest roast, mis aga on kõik traditsiooniliselt lihavabad. Tegelikult pakutakse jõulude ajal Nigeerias palju erinevaid riisiroogasid. "Pozole" on traditsiooniline supp, mis tehtud sealihast või kanast ning maitsestatud küüslaugu ja paprikaga. Muud toidud sisaldavad veel marineeritud köögiviljasid ja toitu nimega "Ciorba de perisoare" - taimne supp, mis on valmistatud kääritatud kliide ja sealihast lihapallidega. Võta kiiresti laenu hoolimata maksehäiretest. Hommikusöögilauast leiate aga ka erinevaid teisi leibu, juuste ja liha. Jõuluõhtul on pearoaks tavaliselt "pavo" - hakklihaga täidetud kalkun, mida serveeritakse köögiviljade ja riisiga. Aga nüüd jätkame ilma pikema jututa teise osaga. Nende hulka kuuluvad "pepperkaker", "krumkaker", "goro", "berlinekranser", "fattigmann", "sirupssnipper", "bordstabel", "smultringer", liivakook ja "brune pinner". Pärast paastumist on kombeks, et inimesed söövad "sochivo't" või "kutia't" - nisust või riisist putru, mida serveeritakse mee, mooniseemnete, puuviljate, hakitud kreeka pähklite või isegi keedistega. Nii, nagu paljudes teistes riikides on kalkun traditsiooniline jõuluroog, leiate ka Nigeeriast kalkunit; kuid sellele lisaks ka kana-, jäära-, kitse- või veiseliha. Enamik jõuluroogasid põhinevad sealihal ja nende hulka kuuluvad suitsusink, peekon, vorstid, maksavorst ja seajalad. Lisaks suitsulõhe, chorizo, artišokid ja anšoovised

Kommentit